Magnesiumbaden

Magnesiumbaden

In eerdere blogs heb ik wel eens laten vallen dat ik dagelijks gebruik maak van magnesiumbaden. Deze baden neem ik ter ontspanning en ter ontgifting. Vanwege de Chronische Lyme heb ik een chronisch magnesiumtekort. Hiervoor slik ik dagelijks supplementen en neem ik dus ook nog magnesiumbaden. Maar wat is magnesium nou eigenlijk en wat voor werking heeft het?

Wat is Magnesium?

“Magnesium is een mineraal dat aanwezig is in iedere cel van het lichaam. Het is onmisbaar voor de energieproductie, de werking van spieren en zenuwen en voor het behoud van de stevigheid van botten. Magnesium speelt een belangrijke rol bij de werking van enzymen in het lichaam en is betrokken bij de aanmaak van hormonen. Ongeveer de helft van de magnesiumvoorraad in het lichaam bevindt zich (in combinatie met calcium en fosfaat) in het bot.

Voeding is de bron van magnesium. Het is aanwezig in vele voedingsmiddelen, met name in noten, granen, chiazaad, groene groenten zoals postelein, spinazie en erwten. De hoeveelheid magnesium in bloed, cellen en bot wordt door het lichaam constant gehouden. De regulatie gebeurt door aanpassing van opname (via de darmen) en uitscheiding (met de urine, via de nieren).” 1

“Magnesium is een stof die overal in de natuur voorkomt. Het menselijk lichaam bevat gemiddeld 28 gram magnesium, waarvan ruim de helft in de botten. Het speelt een cruciale rol bij tientallen lichaamsprocessen. Teveel magnesium wordt meteen door het lichaam afgescheiden. Echter, veel mensen hebben geen overschot maar een tekort aan magnesium. Dit geldt voor 30% tot 50% (westerse wereld) van de bevolking.

Magnesiumtekort kan leiden tot uiteenlopende klachten. Dit begint meestal met pijn in de voeten, spierkramp en/of lusteloosheid. Als men de klachten negeert kunnen er ernstiger aandoeningen ontstaan. Magnesiumtekort wordt in verband gebracht met depressies, maar ook met hart- en vaatziekten en reumatische aandoeningen.

De beste manier om magnesiumtekort tegen te gaan is toediening via de huid. Het opgeloste magnesium dringt via de huid rechtstreeks door in de cellen, waar het meteen zijn heilzame werk kan doen.” 2

“Magnesium wordt het wondermineraal of de vonk van het leven genoemd en is een zeer belangrijk element dat onze onverdeelde aandacht verdient. Het Chinese teken “Mei” is samengesteld uit de symbolen voor “mineraal” en “mooi”. In de top drie van de meest essentiële levensbehoeftes van een mens staat magnesium op drie; voorafgegaan door zuurstof en water. Een goed magnesiumgehalte in het lichaam is de basis voor een goede gezondheid.

Magnesium reguleert maar liefst 325 enzymen in ons lichaam waarvan de productie, het transport en de opslag van energie de belangrijkste functie is. Ook draagt het mineraal zorg voor de elektrische geleiding in ons zenuwstelsel. Het reguleert ons hartritme, onze bloeddruk en voorkomt epilepsie. Magnesium is essentieel voor de eiwitsynthese van DNA en RNA, dus voor groei en ontwikkeling en het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een goed functionerend immuunsysteem. Het reguleert tevens de calciumopname in de cellen en waar calcium zorgt voor de contractie, daar zorgt magnesium voor de relaxatiefase. Beiden werken samen en kunnen niet zonder elkaar. Magnesium zorgt dus voor de broodnodige ontspanning van alle skeletspieren, ingewanden en van de hersenen. Het zorgt voor een goede slaap en is minstens zo belangrijk voor een goede botopbouw als calcium” 3

Chronisch Lyme en Magnesium

Doordat ik door de Chronische Lyme een chronisch magnesiumtekort heb slik ik dagelijks magnesiumsupplementen. Daarnaast probeer ik zo optimaal mogelijk te leven en te eten/drinken. Dit is alleen niet voldoende om mijn magnesiumgehalte op peil te houden. Noch om mijn klachten onder controle te houden. Veel Chronisch Lymepatiënten hebben een magnesiumtekort, om daarover meer te leren zie:

Om die reden neem ik dagelijks als extra’tje nog een magnesiumbad. Ik heb het voordeel een ligbad te hebben, maar dit zou bijvoorbeeld ook met een voetenbad kunnen. “De beste manier om magnesiumtekort tegen te gaan is toediening via de huid. Het opgeloste magnesium dringt via de huid rechtstreeks door in de cellen, waar het meteen zijn heilzame werk kan doen.”4 De effecten van magnesiumbaden zijn dat de huid direct de magnesium opneemt en dat het je lichaam ontgift. Vanwege die ontgifting ga ik al snel herxen. In principe betekent dit dat er teveel gifstoffen mijn lichaam willen verlaten en hierdoor mijn klachten versterken.

Bad
Bovenstaande foto laat zien hoe zo’n bad met magnesiumvlokken met eucalyptus + lavendel kristallen eruit ziet. In het water lost de magnesium op als een soort badschuim en hier voel je verder niets van. Als ik mijn bad vol laat lopen zorg ik er voor dat de scheidsrechter (bedankt G.!) goed in de gaten houdt dat er niemand stiekem in springt. Gewapend met zijn tarjeta roja (rode kaart) stuurt hij elke ongewenste gast(e) eruit ;-)! Ik houd wel een hele lage dosering aan, veel lager dan de aanbevolen dosering (ongeveer 1/5e). Dit omdat ik ook supplementen slik en omdat ik bij hoge doseringen te snel ontgift (en dus te snel herx). Vanwege de ontgifting is het voor mij ook zaak goed te hydrateren. Klinkt een beetje vreemd als je in het water ligt, maar ik heb dus altijd 1 a 2 glazen water bij bad om te drinken en mijn vochtgehalte op peil te houden. Voor eenieder zal dit verschillend zijn… Maar mocht je het gaan proberen… Begin met een lage dosering, kijk hoe het gaat, en schroef zonodig de dosering omhoog.

Effectiviteit

Na zo’n bad voel ik me aanzienlijk beter. De zenuwpijnen zijn minder, ik heb wat meer energie en de verzuring in mijn lichaam is minder. Als ik last van bijvoorbeeld een migraine heb probeer ik ook altijd magnesium te slikken of in zo’n bad te duiken. De zwaarste morfine kan de pijn niet onderdrukken bij me, maar de magnesium lukt het vaak wel om de pijn enigszins te verlichten. Verder is de fysieke ontspanning heel fijn en prettig.

Zechsal Magnesium

Zechsal Magnesium

Zelf gebruik de magnesium van Zechsal met veel tevredenheid, maar er zijn meerdere merken met goede recensies te vinden.

Is het wondermiddel? – Nee, zeker niet. Haalt het de klachten weg? – Absoluut niet. Helpt het wel bij Chronisch Lyme? – Op zeker. Kan het kwaad? – Nee, je lichaam scheidt overbodige magnesium net als vitamine C gewoon af.

Elke vorm van verlichting is meer dan welkom en wat dat betreft ben ik ontzettend blij dat dit in elk geval iets voor me doet. Het grote voordeel van de opname via de huid is dat de magnesium zich sneller in de cellen bevindt dan als je het in pilvorm slikt. “Door de huidopname wordt het maagdarmkanaal niet belast. De kans op diarree – een bijverschijnsel van het slikken van magnesium pillen – wordt zo geminimaliseerd. Er vindt geen onnodige afbraak van de werkzame stof plaats. De opname (absorptie) door het lichaam is maximaal.” 5 Lotgenoten met een magnesiumtekort zal ik dan ook altijd aanraden om dergelijke baden te nemen of anders supplementen te slikken.

Tot slot

Los van de effecten van magnesium wil ik even benadrukken dat ik ook gewoon van badderen houd. Ik vind het heerlijk om in een warm bad tot rust te komen. Zowel fysiek als mentaal. Met het bovenstaande verhaal wil ik alleen even inzicht geven in hoe magnesiumbaden mij helpen. Ik spreek hiermee de hoop ook uit dat het lotgenoten ook kan helpen, maar ik durf hier geen gegarandeerde uitspraken over te doen.

Voor mij is in ieder geval mijn dagelijkse magnesiumbad doorgaans het hoogtepunt van de dag :-). Ik zal niet zeggen dat niets meer uitmaakt, maar zo voelt het af en toe wel als ik zo’n bad lig ;-).

Mr. Probz - Nothing Really Matters

Bedankt voor het lezen en veel sterkte voor alle lotgenoten!

— Never Surrender —
Charlie

PS: Vragen en/of opmerkingen kunnen via onderstaand formulier worden geplaatst en/of per mail worden verstuurd.


[1] Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Magnesium

[2] Bron: http://www.zechsal.eu/magnesium-en-gezondheid/mens-en-magnesium

[3] Bron: http://www.happynews.nl/2009/12/02/de-kracht-van-magnesium/

[4] Bron: http://www.zechsal.eu/magnesium-en-gezondheid/mens-en-magnesium

[5] Bron: http://www.zechsal.eu/faq


Logo CharliePoortvliet