Reactie op de uitzending 6


Reactie op de uitzending

Gisteren was ik te zien in de uitzending van de Groeten van Max. Een algemeen consumentenprogramma wat aandacht wilde schenken aan de ziekte van Lyme. Helaas komt deze ziekte steeds vaker voor en niet alleen in Nederland! Als subitem ben ikzelf te zien in een korte reportage als (chronisch) Lymepatiënt en werden er inhoudelijk vragen aan het RIVM gesteld. Insteek is om men te waarschuwen voor de potentiële gevaren en mogelijk ernstige gevolgen van de ziekte van Lyme.

Groeten van Max 15 Juni

Voor wie het niet heeft gezien en/of wilt terug zien, klik dan hier.

Allereerst wil ik Omroep Max en het productieteam ontzettend bedanken dat ze hier aandacht aan wilden besteden. Ik vond het prettig om hieraan mee te werken en ben Omroep Max ontzettend dankbaar dat ze dit platform hebben aangeboden.
Inhoudelijk wil ik met deze blog wel even reageren op hetgeen het RIVM in de uitzending heeft gezegd.

“Jaarlijks krijgen 25.000 mensen de ziekte van Lyme.”
Bij deze uitspraak dient opgemerkt te worden dat dit aantal alleen bestaat uit mensen die zich met een karakteristieke rode kring (E.M.) bij de huisarts hebben gemeld. Dit werkelijke aantal ligt dus veel hoger. De NVLP heeft het dan ook over jaarlijks 76.500 mensen die de ziekte van Lyme oplopen (bron: hier).

“Lyme komt op heel het Noordelijk Halfrond voor.”
De ziekte van Lyme is ook vastgesteld in landen in Zuid-Amerika, Afrika en in Australië. Ik ben van mening dat het wel degelijk ook in het Zuidelijk Halfrond voorkomt. Kaarten als deze laten dat ook zien: link en link. Theoretisch zou gesteld kunnen worden dat van alle gevallen in de landen van het Zuidelijk Halfrond de bacterie in het Noordelijk Halfrond opgelopen zou zijn, echter lijkt me dit zeer onwaarschijnlijk.

Wat ik in het algemeen onderbelicht vond is dat je na een tekenbeet niet altijd een rode kring (E.M.) hoeft te krijgen om de ziekte van Lyme te hebben of te krijgen. Om de website van het RIVM te citeren:

Houd tot 3 maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme. Soms kunnen mensen besmet raken zonder dat ze een rode ring hebben gezien. Krijgt u klachten? Ga naar de huisarts en meld dat u door een teek gebeten bent.

Persoonlijk vind ik het ook jammer dat de problematiek van Lyme, zoals bijvoorbeeld de behandeling, niet echt aan bod zijn gekomen. En dat bijvoorbeeld niets gezegd is over de co-infecties. Maar alles bij elkaar genomen hoop ik dat het allemaal helder is overgebracht.

Voor meer informatie over de ziekte van Lyme, verwijs ik graag naar de volgende websites:

Wat is de Ziekte van Lyme?

NVLP

Stichting Hope For Lyme

Stichting Tekenbeetziekten

RIVM

Ik sluit af met nogmaals een groot dankwoord aan de Omroep Max. Ontzettend fijn dat jullie in het programma aandacht hebben besteed aan deze rotziekte!

Infuus Vrijdag 5 Juni 2015

— Never Surrender —

Charlie


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 gedachten over “Reactie op de uitzending

 • Henk Feitsma

  Zojuist de uitzending van Max in de herhaling bekeken. Prima optreden Charlie, goed man. Maar verder … Dat het RIVM inzet op preventie is begrijpelijk. Maar graag zien we ook aandacht voor de vele chronische patienten en het vreselijke lijden. Tot op heden zijn patienten met chronische Lyme een verloren generatie. Het RIVM moet ook hier een belangrijke rol willen spelen.

 • Arda

  Hallo Charlie.
  Het programma van Max en een deel van jouw blog heb ik bekeken.Een groot deel van jouw klachten komt mij zo vreselijk bekend voor, alsof ik hetzelf heb geschreven. mijn vraag aan jou is hoe is bij jou na jaren de ziekte van lyme gediagnostiseerd??? Na n vakantie op Kos/griekenland begonnen bij mij de eerste klachten. Ik ben nu 7 jaar verder en voel me echt ziek maar probeer positief te blijven en te denken. mijn bloed werd in 2010 getest op lyme maar de uitslag was negatief. Ook n 2e test in Weert gaf een negatieve uitslag. een echte borreliaring heb ik niet
  gehad. Maar de klachten liegen er niet om.
  Dus hoe, waar en na welke tijd kreeg jij de diagnose lyme.
  Heeeeeel veel sterke.

 • Thea v Baal

  Hoi Charlie als eerste mijn complimenten voor jouw aandeel in het item je hebt het SUPER goed verwoord .
  Ik vind wel dat je gelijk hebt als het gaat om de mening van het RIVM over dit onderwerp.
  Veel uitspraken kloppen niet helemaal of waren onvolledig en het lijkt wel of ze het zo summier mogenlijk willen brengen .
  Wanneer ze de volledige waarheid zouden vertellen op T.V dan zijn ze volgens mij bang voor de gevolgen daarvan.
  Maar jij hebt het geweldig goed uitgelegd en daarvoor mijn dank en ook van vele lotgenoten .
  Een dikke pluim en een knuffel van Thea.

 • Sabeth de Clercq

  Beste Charlie,
  Hartelijk dank dat je er zo hard aan werkt om de ziekte van Lyme onder de aandacht te brengen.
  Zelf heb ik het gelukkig niet. Ik ben een vrouwelijke jager die sinds een jaar als vrijwilligster werkt voor de Stichting Tekenbeetziekten om jagers, bosbouwers en anderen die veel in het groen zijn te informeren over een goede preventie en wat te doen als je wel door een teek gebeten bent.
  Ik wens je alle goeds.
  Hartelijke groeten,
  Sabeth de Clercq